SCHOOLFIETSEN-PROJECT

Het Schoolfietsen-project helpt leerlingen die op een lange afstand van school wonen met een fiets waarbij ze niet meer die afstand te voet af hoeven of gebonden zijn aan relatief hoge transportkosten (bus, taxi's, bromfietsen). Hierdoor worden leerlingen minder belast en gestrest, omdat elke dag naar school lopen vermoeidheid en verminderde concentratie met zich mee brengt, waardoor hun prestaties op school niet goed zijn. Een fiets tot hun beschikking hebben moedigt ze daarom aan om elke dag naar school te gaan, hun best te doen en goede resultaten te behalen. Het zorgt er ook voor dat kinderen niet van school hoeven te gaan omdat ze te veel achter lopen op de lesstof omdat het ze niet lukt elke dag naar school te komen, waardoor ze slecht presteren voor testen en examens.

 

We verzamelen tweedehands gedoneerde fietsen en vervoeren deze in containers naar het desbetreffende projectland. De fietsen blijven eigendom van de school en de leerlingen krijgen de fietsen in bruikleen. De school is verantwoordelijk voor het onderhoud van de fietsen, als leerlingen onverantwoord omgaan met fietsen of niet elke dag naar school komen, heeft dit gevolgen voor hun deelname.

 

De impact van dit project is enorm. Het verbetert hun toegang tot onderwijs, zodat kinderen en tieners naar school kunnen gaan en elke dag hun lessen kunnen volgen, waardoor examens en verder leren gemakkelijker worden.