TRAININGSCHOOL - DE MAKERSPACE

In Ghana zijn er veel jongeren die hun middelbare school niet af hebben kunnen maken omdat ze hun examens niet hebben kunnen halen om verder door te stromen, of hun ouders niet genoeg geld heeft om de kosten voor onderwijs te betalen. Tegelijkertijd is er grote vraag naar mensen met een praktijk-training achtergrond die producten en services van een goede en hoogwaardige kwaliteit kunnen aanbieden (op dit moment is veel werk onder de maat omdat mensen met een praktijk-achtergrond slechts beperkte training gehad hebben).

 

Er wordt op het moment een trainingscentrum opgezet voor deze jongeren en er worden momenteel al op kleine schaal al lessen gegeven aan 4 full-time studenten en 4 part-time studenten in de vakken houtbewerking, metaalbewerking en cinematography.

 

Maar, het is de bedoeling dat het trainingcentrum verder uitgebouwd wordt (op een andere lokatie) en dat de vakschool officiële accreditering zal krijgen als geregistreerde praktijk vakschool. Op die manier kunnen door middel van speciale fondsen en subsidies fondsen gewerft worden die (een deel van) de kosten van het draaien van het trainingscentrum te bekostigen.

 

Met deze fondsen kan het trainingscentrum gaan beginnen met het op een grotere schaal lesgeven van metaalbewerking en houtbewerking (en later ook in andere vakken zoals electrotechniek, kleermakerij, loodgieterwerk, etc) aan jongeren die hun middelbare school niet afgemaakt hebben, en zullen de jongeren na afronding hier ook een erkend diploma voor krijgen.

 

Het is de bedoeling dat zij deze training dan gratis kunnen gaan volgen, en het zal aangeboden worden aan jongeren uit kansarme gezinnen met zeer beperkte kansen op het vinden van werk omdat ze hun middelbare school niet hebben kunnen afmaken en geen mogelijkheid hebben om meer onderwijs te volgen.

 

Naast training in praktische vaardigheden, worden de jongeren geholpen met het opzetten van een eigen bedrijfje, en worden ze na de opleiding nog voor een aantal jaar begeleid.